Translation
 Edit Translation

Συχνές ερωτήσεις


Πότε γίνεται ο πρώτος έλεγχος;

Καλό είναι να εξετάζει τα παιδιά ορθοδοντικός στην ηλικία των 7 ετών. Συνήθως δεν χρειάζεται κάποια παρέμβαση τότε, παρά μόνο σε περιπτώσεις σκελετικών ή/και λειτουργικών δυσαρμονιών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα μελλοντικά (πχ οπίσθια θέση άνω γνάθου, σταυροειδής σύγκλειση με μετατόπιση της κάτω γνάθου στο κλείσιμο). Ο ορθοδοντικός βγάζει έπειτα ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα επανελέγχων ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότερη (και συντομότερη για το παιδί) αντιμετώπιση της εκάστοτε περίπτωσης.

Ποια σημάδια να προσέξουμε ως γονείς;

  • Παρατεταμένος θηλασμός δακτύλου/πιπίλας πέραν της ηλικίας των 4 ετών.
  • Τερηδονισμός και πρόωρη απώλεια νεογιλών (παιδικών) δοντιών.
  • Στοματική αναπνοή (οι αδενοειδής εκβλαστήσεις «κρεατάκια» μπορεί να είναι ένα σημάδι, όπως και συχνά επεισόδια αλλεργικής ρινίτιδας και άσθμα).
  • Αδυναμία σύγκλεισης χειλιών (είτε λόγω παρεμβολής δοντιών είτε λόγω αδύναμου μυϊκού τόνου).
  • Αυξημένη «πρόταξη», όπου τα πάνω μπροστινά δόντια φαίνεται να «πετάνε».
  • Το παιδί παραπονιέται για πόνο πίσω από τα άνω πρόσθια δόντια.

Τι πρέπει να προσέχω όταν κάνω ορθοδοντική;

Η στοματική υγιεινή είναι ακρογωνιαίος λίθος μιας σωστής θεραπείας. Ο ορθοδοντικός σας δείχνει ακριβώς πώς πρέπει να καθαρίζετε τα δόντια και τα σιδεράκια δίνοντας βοηθήματα όταν χρειάζεται και συστήνει επίσκεψη και καθαρισμό στον οδοντίατρό σας ανά κάποιους μήνες αναλόγως με την περίσταση. Προσοχή πρέπει επίσης να δίνεται στο φαγητό, ούτως ώστε να μην σπάσουν τα σιδεράκια ή τα σύρματα, καθώς αυτό κάνει τα δόντια να γυρνάνε στις αρχικές τους θέσεις και να παρατείνεται ο χρόνος θεραπείας. Επίσης, αναψυκτικά τύπου κόλα καλό είναι να αποφεύγονται, όπως επίσης και η κατανάλωση σνακ και γλυκών μεταξύ των γευμάτων, αφού οι μηχανισμοί δυσκολεύουν το καθάρισμα των δοντιών και εντείνουν την κατακράτηση οδοντικής πλάκας (μικροβίων και υπολειμμάτων τροφών). Αναλυτικές οδηγίες σας δίνονται προφορικά και γραπτά όταν τοποθετηθούν οι μηχανισμοί.

Υπάρχουν εναλλακτικές εάν έχω αλλεργία σε κάποιο υλικό;

Παρ’ όλο που οι αλλεργίες σε κάποιο υλικό που χρησιμοποιείται στην ορθοδοντική είναι σπάνιες, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αγκύλια τιτανίου και σύρματα χωρίς νικέλιο χρησιμοποιούνται κατά περίσταση, όπως και κεραμικά υλικά. Επίσης, χρησιμοποιούνται γάντια χωρίς πούδρα και latex προς αποφυγή ευαισθητοποίησης στα υλικά αυτά. Ο ορθοδοντικός σας πρέπει να είναι ενήμερος για οποιαδήποτε υπερευαισθησία παρουσιάζετε (πχ δερματική αντίδραση σε επίχρυσα κοσμήματα μπορεί να κρύβει κάποια ευαισθησία στο νικέλιο), σε όποιο στάδιο της θεραπείας κι αν βρίσκεστε.

Μπορώ να κάνω ορθοδοντική αν είμαι έγκυος;

Κάποιες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν υπερπλασία (πρήξιμο) των ούλων. Αυτό οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές και στην κατακράτηση οδοντικής πλάκας (μη αποτελεσματικό βούρτσισμα). Οι ορθοδοντικοί μηχανισμοί δυσκολεύουν τη στοματική υγιεινή, άρα χρειάζεται επιπλέον φροντίδα ούτως ώστε τα δόντια και τα ούλα να διατηρούνται υγιή. Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί αντένδειξη στην ορθοδοντική θεραπεία, όμως πρέπει η κάθε περίπτωση να μελετηθεί ξεχωριστά για να αποφασιστεί το αρτιότερο εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

Χρειάζονται πάντα συγκρατητικοί μηχανισμοί;

Η συγκράτηση είναι αναφαίρετο κομμάτι της ορθοδοντικής θεραπείας. Το στόμα είναι ένα ζωντανό τμήμα του σώματος, που αλλάζει συνεχώς βάσει των ισορροπιών των δυνάμεων που ασκούνται. Η διάρκεια αυτής της φάσης της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η αρχική κατάσταση και το σχέδιο θεραπείας. Συνήθως αφορά ακίνητο σύρμα στην πίσω πλευρά των προσθίων δοντιών και διαφανή νάρθηκα που χρησιμοποιείται στον ύπνο. Ο εξατομικευμένος κατάλληλος μηχανισμός μπορεί να διαφέρει τόσο στη μορφή, όσο και στο χρόνο που πρέπει να παραμείνει στο στόμα.

Τι συμπεριλαμβάνεται στο κόστος θεραπείας;

Στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η καταγραφή και διάγνωση των προβλημάτων (δύο πρώτα ραντεβού), οι μηχανισμοί και οι επισκέψεις κατά τη διάρκεια της ενεργού θεραπείας (κατά περίπτωση, συνήθως ανά 4-6 εβδομάδες), έκτακτα, οι μηχανισμοί διατήρησης του αποτελέσματος που τοποθετούνται μετά το πέρας της ενεργού θεραπείας και η παρακολούθηση αυτών μετά την τοποθέτησή τους. Οι δόσεις αποφασίζονται κατά την παρουσίαση του σχεδίου θεραπείας (δεύτερο ραντεβού) και είναι δυνατή η χρήση πιστωτικής κάρτας.

Σύγκριση τεχνικών

 Μεταλλικά αγκύλια (Σιδεράκια)Κεραμικά Αγκύλια (Διάφανα Σιδεράκια)Διαφανείς Νάρθηκες (Invisalign)Γλωσσικά Σιδεράκια (Incognito)
ΕμφάνισηΕμφανήΔιακριτικάΠρακτικά αόραταΠρακτικά αόρατα
ΑποτελεσματικότηταΤα ακίνητα σιδεράκια μπορούν να ισιώσουν τα δόντια από σχεδόν οποιαδήποτε θέσηΤα ακίνητα σιδεράκια μπορούν να ισιώσουν τα δόντια από σχεδόν οποιαδήποτε θέσηΟι διαφανείς νάρθηκες δεν είναι κατάλληλοι για όλους. Στροφές δοντιών και πολύ μεγάλα κενά για παράδειγμα μπορεί να είναι δύσκολο να διορθωθούνΤα ακίνητα σιδεράκια μπορούν να ισιώσουν τα δόντια από σχεδόν οποιαδήποτε θέση
ΔιατροφήΣκληρά και κολλώδη φαγητά πρέπει να αποφεύγονταιΣκληρά και κολλώδη φαγητά πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης, καφές, κρασί και κάρυ μπορεί να χρωματίσουν τις ελαστικές περιδέσεις γύρω από τα σιδεράκια, οπότε είναι καλό να ξεπλένεις το στόμα τακτικάΟι νάρθηκες αφαιρούνται για το φαγητό, άρα η διατροφή δεν επηρεάζεται. Πρέπει όμως να μην αφαιρούνται πολλές φορές μέσα στη μέραΣκληρά και κολλώδη φαγητά πρέπει να αποφεύγονται
ΒούρτσισμαΧρειάζεται παραπάνω χρόνος και προσοχή, όπως και ειδικά βουρτσάκιαΧρειάζεται παραπάνω χρόνος και προσοχή, όπως και ειδικά βουρτσάκιαΟι νάρθηκες αφαιρούνται για το βούρτσισμα, άρα μπορείς να βουρτσίζεις και να βάζεις νήμα κανονικάΧρειάζεται παραπάνω χρόνος και προσοχή, όπως και ειδικά βουρτσάκια
ΟμιλίαΤα μεταλλικά σιδεράκια δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου την ομιλία. Μπορεί να παρατηρήσεις μια μικρή αλλαγή τις πρώτες 1-2 μέρες μεχρι να τα συνηθίσειςΤα κεραμικά σιδεράκια δεν επηρέαζουν σχεδόν καθόλου την ομιλία. Ίσως παρατηρήσεις μια μικρή διαφορά τις πρώτες 1-2 μέρες έως ότου τα συνηθίσειςΟι νάρθηκες εφάπτονται τέλεια στα δόντια και άρα επηρεάζουν πολύ λίγο την ομιλία. Ένα μικρό ψεύδισμα μπορεί να παρατηρηθεί τις πρώτες μέρες, μέχρι να συνηθίσεις Η ομιλία μπορεί να επηρεαστεί για 1-2 εβδομάδες μέχρι να συνηθίσει η γλώσσα τα σιδεράκια
ΆνεσηΤα μεταλλικά σιδεράκια είναι αρκετά μικρά σε μέγεθος, αλλά μπορεί να ερεθίσουν λίγο τα ούλα ή το εσωτερικό τμήμα στα μάγουλά σου τον πρώτο καιρόΤα κεραμικά σιδεράκια είναι λίγο πιο ογκώδη σε πάχος από τα μεταλλικά, άρα μπορεί να ερεθίσουν λίγο το εσωτερικό των χειλέων τον πρώτο καιρόΟι νάρθηκες είναι λείοι και εφάπτονται στα δόντια, δεν προκαλούν ερεθισμούς στο εσωτερικό του στόματοςΗ γλώσσα μπορεί να ερεθιστεί τον πρώτο καιρό, επειδή έρχεται σε επαφή με τα σιδεράκια στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών