Translation

Συχνές ερωτήσεις


 

 

Μπορώ να δω πώς θα είναι τα δόντια μου ίσια πριν ξεκινήσω τη θεραπεία μου;

Με τις σύγχρονες εξελίξεις, υπάρχουν εργαλεία που σας δείχνουν πώς μπορεί να μοιάζει το χαμόγελό σας στο τέλος της θεραπείας. Αυτό είναι ένα εργαλείο προσομοίωσης, που δεν ανταποκρίνεται 100% στο ρεαλιστικό αποτέλεσμα, το οποίο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Μπορείτε να βρείτε ένα τέτοιο εργαλείο εδώ:

https://www.invisalign.gr/SV/459216

 

 

Μπορώ να κάνω ορθοδοντική ανεξαρτήτως ηλικίας;

Φυσικά! Η ορθοδοντική βασίζεται στην διαδικασία της απορρόφησης και δημιουργίας οστού γύρω από τα μετακινούμενα δόντια- αυτή η διαδικασία παραμένει ενεργή καθ ‘ολη τη διάρκεια της ζωής. Κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να αποτελέσουν αντένδειξη, η ορθοδοντικός θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα μετά τη λήψη αναλυτικού ιστορικού.

 

Πότε γίνεται ο πρώτος έλεγχος στα παιδιά;

Καλό είναι να εξετάζει τα παιδιά ορθοδοντικός στην ηλικία των 7 ετών. Συνήθως δεν χρειάζεται κάποια παρέμβαση τότε, παρά μόνο σε περιπτώσεις σκελετικών ή/και λειτουργικών δυσαρμονιών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα μελλοντικά (πχ οπίσθια θέση άνω γνάθου, σταυροειδής σύγκλειση με μετατόπιση της κάτω γνάθου στο κλείσιμο). Η ορθοδοντικός βγάζει έπειτα ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα επανελέγχων ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότερη (και συντομότερη για το παιδί) αντιμετώπιση της εκάστοτε περίπτωσης.

Ποια σημάδια να προσέξουμε ως γονείς;

Πολλοί γονείς μας ρωτάνε τι θα πρέπει να προσέξουν στο παιδί τους και πότε πρέπει να απευθυνθούν σε εμάς. Με την τόσο διαδεδομένη πλέον χρήση των κινητών μηχανισμών (το γνωστό «μασελάκι») στα παιδιά στο δημοτικό, είναι λογικό ο/η γονέας να αναρωτηθεί μήπως θα έπρεπε κι εκείνοι να βάλουν στο παιδί κάποιο μηχανισμό. Κι όμως, είναι λίγες και συγκεκριμένες οι περιπτώσεις που όντως χρειάζεται και που όντως αυτό θα προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην στοματική υγεία και στην ποιότητα ζωής του παιδιου! Αυτές είναι επιγραμματικά:

  • Παρατεταμένος θηλασμός δακτύλου/πιπίλας πέραν της ηλικίας των 4 ετών.
  • Τερηδονισμός και πρόωρη απώλεια νεογιλών (παιδικών) δοντιών.
  • Στοματική αναπνοή (οι αδενοειδής εκβλαστήσεις «κρεατάκια» μπορεί να είναι ένα σημάδι, όπως και συχνά επεισόδια αλλεργικής ρινίτιδας και άσθμα).
  • Αδυναμία σύγκλεισης χειλιών (είτε λόγω παρεμβολής δοντιών είτε λόγω αδύναμου μυϊκού τόνου).
  • Αυξημένη «πρόταξη», όπου τα πάνω μπροστινά δόντια φαίνεται να «πετάνε».
  • Το παιδί παραπονιέται για πόνο πίσω από τα άνω πρόσθια δόντια.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε οποιοδήποτε ενδοιασμό μη διστάσετε να έρθετε για έναν δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο. Το κάθε παιδί έχει διαφορετικές ανάγκες και η ορθοδοντικός μόνο έχει τις εξειδικευμενες γνώσεις για να σας κατευθύνει. Σε πολλές περιπτώσεις το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι το να παρακολουθούμε την ανάπτυξη, χωρίς να επιβαρύνουμε το παιδί με «πρώτη φάση θεραπείας».

 

Τι πρέπει να προσέχω όταν κάνω ορθοδοντική;

Η στοματική υγιεινή είναι ακρογωνιαίος λίθος μιας σωστής θεραπείας. Η ορθοδοντικός σας δείχνει ακριβώς πώς πρέπει να καθαρίζετε τα δόντια και τα σιδεράκια δίνοντας βοηθήματα όταν χρειάζεται και συστήνει επίσκεψη και καθαρισμό στον/στην οδοντίατρό σας ανά κάποιους μήνες αναλόγως με την περίσταση.

Προσοχή πρέπει επίσης να δίνεται στο φαγητό, ούτως ώστε να μην σπάσουν τα σιδεράκια ή τα σύρματα, καθώς αυτό κάνει τα δόντια να γυρνάνε στις αρχικές τους θέσεις και να παρατείνεται ο χρόνος θεραπείας. Επίσης, αναψυκτικά τύπου κόλα καλό είναι να αποφεύγονται, όπως επίσης και η κατανάλωση σνακ και γλυκών μεταξύ των γευμάτων, αφού οι μηχανισμοί δυσκολεύουν το καθάρισμα των δοντιών και εντείνουν την κατακράτηση οδοντικής πλάκας (μικροβίων και υπολειμμάτων τροφών). Αναλυτικές οδηγίες σας δίνονται προφορικά και γραπτά όταν τοποθετηθούν οι μηχανισμοί.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού πρέπει να τηρούνται. Η ορθοδοντική θεραπεία προχωρά βάσει σχεδίου με προκαθορισμένα ραντεβού ανά 4-6 εβδομάδες συνήθως. Η συχνότητα των ραντεβού εξαρτάται από το είδος των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται, καθώς και το στάδιο της θεραπείας. Όταν τα ραντεβού δεν τηρούνται, αυτόματα χάνεται χρόνος στην ομαλή πορεία της θεραπείας και αυτό μπορεί να έχει συνέπειες τόσο στον συνολικό χρόνο που θα χρειαστεί, όσο και στην ποιότητα του αποτελέσματος.

Αρκετές φορές χρειάζονται «λαστιχάκια», ελαστικά μιας χρήσης που πρέπει να φοριούνται είτε 24ώρες/μέρα, είτε μόνο το βράδυ. Αυτά είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της θεραπείας, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί στον προγραμματισμένο χρόνο.

Πονάει η ορθοδοντική;

Η πιο συχνή ερώτηση είναι φυσικά εάν η ορθοδοντική θεραπεία πονάει. Η τοποθέτηση των μηχανισμών είναι εντελώς ανώδυνη. Μετά από μερικές ώρες ξεκινά μια ήπια αρχικά ενόχληση στα δόντια που μετακινούνται, η οποία σταδιακά γίνεται πιο έντονη τις επόμενες 2 μέρες. Συνήθως πρόκειται για πόνο κατά τη μάσηση (όταν δηλαδή τα δόντια πιέζονται μεταξύ τους) ή και αυτόματα ως αίσθηση «σφιχτού τραβήγματος». Ήπια αναλγητικά (παρακεταμόλη) βοηθούν τις πρώτες μέρες, καθώς και η κατανάλωση μαλακών τροφών σε μικρές μπουκιές.

–> TIP! Τα πρώτα σύρματα που τοποθετούνται στα σιδεράκια είναι συνήθως υπερελαστικά θερμοενεργοποιούμενα, άρα είναι ενεργά στην θερμοκρασία του στόματος. Αυτό σημαίνει ότι το κρύο νερό ανακουφίζει ελαφρώς την πίεση που ασκείται.

Μαγνητική τομογραφία και σιδεράκια. Πρέπει να αφαιρεθούν;

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε bracket που μπορούν με ασφάλεια να παραμείνουν στο στόμα κατά τη διάρκεια κάποιας μαγνητικής τομογραφίας. Τα πιστοποιητικά τους δίνονται στον/στην ακτινολόγο εφ’ όσον χρειαστεί. Το ίδιο ισχύει και για τα συγκρατητικά σύρματα που μπαίνουν μετά το τέλος της ενεργούς θεραπείας. Αναλόγως την περιοχή του σώματος που χρειάζεται να εξεταστεί, η ορθοδοντικός σε συνεργασία με τον/την θεράποντα ιατρό και ακτινολόγο αποφασίζουν ανά περίσταση. Πάντα πρέπει να ενημερώνεται την ορθοδοντικό σας για κάποια προγραμματισμένη μαγνητική τομογραφία.

Υπάρχουν εναλλακτικές εάν έχω αλλεργία σε κάποιο υλικό;

Παρ’ όλο που οι αλλεργίες σε κάποιο υλικό που χρησιμοποιείται στην ορθοδοντική είναι σπάνιες, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Αγκύλια τιτανίου και σύρματα χωρίς νικέλιο χρησιμοποιούνται κατά περίσταση, όπως και κεραμικά υλικά και διαφανείς μεμβράνες. Επίσης, χρησιμοποιούνται γάντια χωρίς πούδρα και latex προς αποφυγή ευαισθητοποίησης στα υλικά αυτά. Η ορθοδοντικός σας πρέπει να είναι ενήμερος για οποιαδήποτε υπερευαισθησία παρουσιάζετε (πχ δερματική αντίδραση σε επίχρυσα κοσμήματα μπορεί να κρύβει κάποια ευαισθησία στο νικέλιο), σε όποιο στάδιο της θεραπείας κι αν βρίσκεστε.

Μπορώ να κάνω ορθοδοντική αν είμαι έγκυος;

Κάποιες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν υπερπλασία (πρήξιμο) των ούλων. Αυτό οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές και στην κατακράτηση οδοντικής πλάκας (μη αποτελεσματικό βούρτσισμα). Οι ακίνητοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί δυσκολεύουν τη στοματική υγιεινή, άρα χρειάζεται επιπλέον φροντίδα ούτως ώστε τα δόντια και τα ούλα να διατηρούνται υγιή. Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί αντένδειξη στην ορθοδοντική θεραπεία, όμως πρέπει η κάθε περίπτωση να μελετηθεί ξεχωριστά για να αποφασιστεί το αρτιότερο εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.

Χρειάζονται πάντα συγκρατητικοί μηχανισμοί;

Η συγκράτηση είναι αναφαίρετο κομμάτι της ορθοδοντικής θεραπείας. Το στόμα είναι ένα ζωντανό τμήμα του σώματος, που αλλάζει συνεχώς βάσει των ισορροπιών των δυνάμεων που ασκούνται. Η διάρκεια αυτής της φάσης της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η αρχική κατάσταση και το σχέδιο θεραπείας. Συνήθως αφορά ακίνητο σύρμα στην πίσω πλευρά των προσθίων δοντιών και διαφανή νάρθηκα που χρησιμοποιείται στον ύπνο. Ο εξατομικευμένος κατάλληλος μηχανισμός μπορεί να διαφέρει τόσο στη μορφή, όσο και στο χρόνο που πρέπει να παραμείνει στο στόμα.

Τι συμπεριλαμβάνεται στο κόστος θεραπείας;

Στο κόστος συμπεριλαμβάνεται η καταγραφή και διάγνωση των προβλημάτων (δύο πρώτα ραντεβού), οι μηχανισμοί και οι επισκέψεις κατά τη διάρκεια της ενεργού θεραπείας (κατά περίπτωση, συνήθως ανά 4-6 εβδομάδες), έκτακτα, οι μηχανισμοί διατήρησης του αποτελέσματος που τοποθετούνται μετά το πέρας της ενεργού θεραπείας και η παρακολούθηση αυτών μετά την τοποθέτησή τους. Η αποπληρωμή αποφασίζεται κατά την παρουσίαση του σχεδίου θεραπείας και είναι δυνατή η δημιουργία άτοκων δόσεων, με εξατομικευμένο για εσάς πλάνο που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Σύγκριση τεχνικών

 Μεταλλικά αγκύλια (Σιδεράκια)Κεραμικά Αγκύλια (Διάφανα Σιδεράκια)Διαφανείς Νάρθηκες (Invisalign)Γλωσσικά Σιδεράκια (Incognito)
ΕμφάνισηΕμφανήΔιακριτικάΠρακτικά αόραταΠρακτικά αόρατα
ΑποτελεσματικότηταΤα ακίνητα σιδεράκια μπορούν να ισιώσουν τα δόντια από σχεδόν οποιαδήποτε θέσηΤα ακίνητα σιδεράκια μπορούν να ισιώσουν τα δόντια από σχεδόν οποιαδήποτε θέσηΟι διαφανείς νάρθηκες δεν είναι κατάλληλοι για όλους. Στροφές δοντιών και πολύ μεγάλα κενά για παράδειγμα μπορεί να είναι δύσκολο να διορθωθούνΤα ακίνητα σιδεράκια μπορούν να ισιώσουν τα δόντια από σχεδόν οποιαδήποτε θέση
ΔιατροφήΣκληρά και κολλώδη φαγητά πρέπει να αποφεύγονταιΣκληρά και κολλώδη φαγητά πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης, καφές, κρασί και κάρυ μπορεί να χρωματίσουν τις ελαστικές περιδέσεις γύρω από τα σιδεράκια, οπότε είναι καλό να ξεπλένεις το στόμα τακτικάΟι νάρθηκες αφαιρούνται για το φαγητό, άρα η διατροφή δεν επηρεάζεται. Πρέπει όμως να μην αφαιρούνται πολλές φορές μέσα στη μέραΣκληρά και κολλώδη φαγητά πρέπει να αποφεύγονται
ΒούρτσισμαΧρειάζεται παραπάνω χρόνος και προσοχή, όπως και ειδικά βουρτσάκιαΧρειάζεται παραπάνω χρόνος και προσοχή, όπως και ειδικά βουρτσάκιαΟι νάρθηκες αφαιρούνται για το βούρτσισμα, άρα μπορείς να βουρτσίζεις και να βάζεις νήμα κανονικάΧρειάζεται παραπάνω χρόνος και προσοχή, όπως και ειδικά βουρτσάκια
ΟμιλίαΤα μεταλλικά σιδεράκια δεν επηρεάζουν σχεδόν καθόλου την ομιλία. Μπορεί να παρατηρήσεις μια μικρή αλλαγή τις πρώτες 1-2 μέρες μεχρι να τα συνηθίσειςΤα κεραμικά σιδεράκια δεν επηρέαζουν σχεδόν καθόλου την ομιλία. Ίσως παρατηρήσεις μια μικρή διαφορά τις πρώτες 1-2 μέρες έως ότου τα συνηθίσειςΟι νάρθηκες εφάπτονται τέλεια στα δόντια και άρα επηρεάζουν πολύ λίγο την ομιλία. Ένα μικρό ψεύδισμα μπορεί να παρατηρηθεί τις πρώτες μέρες, μέχρι να συνηθίσεις Η ομιλία μπορεί να επηρεαστεί για 1-2 εβδομάδες μέχρι να συνηθίσει η γλώσσα τα σιδεράκια
ΆνεσηΤα μεταλλικά σιδεράκια είναι αρκετά μικρά σε μέγεθος, αλλά μπορεί να ερεθίσουν λίγο τα ούλα ή το εσωτερικό τμήμα στα μάγουλά σου τον πρώτο καιρόΤα κεραμικά σιδεράκια είναι λίγο πιο ογκώδη σε πάχος από τα μεταλλικά, άρα μπορεί να ερεθίσουν λίγο το εσωτερικό των χειλέων τον πρώτο καιρόΟι νάρθηκες είναι λείοι και εφάπτονται στα δόντια, δεν προκαλούν ερεθισμούς στο εσωτερικό του στόματοςΗ γλώσσα μπορεί να ερεθιστεί τον πρώτο καιρό, επειδή έρχεται σε επαφή με τα σιδεράκια στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών